Schuyt Festival Leiden 2022 – Vol van muziek

Het programma van het Schuyt Festival Leiden bestaat uit concerten, straattheater, workshops en lezingen.

 

De barokgitaar en de English Guittar in Leiden

Datum: vrijdag 10 juni 2022
Tijd: 19:00 uur
Locatie: Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden
Lezing

Voorafgaand aan het concert Nog lang niet uitgeplukt! De luit en de gitaar in Leiden geeft musicus Jelma van Amersfoort een lezing over de barokgitaar en het gebruik van de English Guittar in Leiden.

Entree: € 5,=

Bestel hier uw kaarten Bestel hier uw passe-partout

 

Nog lang niet uitgeplukt! De luit en de gitaar in Leiden

Datum: vrijdag 10 juni 2022
Tijd: 20:15 uur
Locatie: Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden
Concert

Leiden is van oudsher dé luitstad van de Noordelijke Nederlanden. In de 16e en 17e eeuw – de hoogtijdagen van het instrument – werd er heel wat afgeplukt en getokkeld in de sleutelstad. In de 18e eeuw was de luit nog lang niet uitgespeeld, terwijl tegelijkertijd de barokgitaar in opkomst was.

Met:
– Earl Christy & Ciska Mertens (luit)
– Valeria Mignaco (sopraan)
– Jelma van Amersfoort (barokgitaar & English Guittar)*

Entree: € 20,=/€ 12,50 (voor jongeren t/m 26 jaar)

Meer informatie
Bestel hier uw kaarten Bestel hier uw passe-partout

Workshops Oude Muziek uit Leiden

Datum: zaterdag 11 juni 2022
Tijd: 10.00 uur
Locatie: Locaties van BplusC, in het centrum van Leiden.
Workshop

Tijdens het festival zijn er diverse workshops waarin de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk centraal staat. ‘Historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk’ is de nieuwe term voor wat vroeger ‘authentieke uitvoeringspraktijk’ heette. Deze nieuwe term dekt de lading beter.

Aan de hand van muziek uit de 18e eeuw die een relatie heeft met Leiden – denk aan componisten als Schickhardt, Groneman, Hellendaal en Solnitz – krijgen de workshopdeelnemers beter inzicht in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk.

Bedoeld voor strijkers, houtblazers en luitisten/harpisten/gitaristen.

VOLGEBOEKT

Op de koffie in de Waalse Kerk

Datum: zaterdag 11 juni 2022
Tijd: 10:30 uur
Locatie: Waalse Kerk, Breestraat 62-64, Leiden
Concert

De intieme koffiekamer van de Waalse Kerk is de perfecte ambiance voor een bijzonder concert door klavierspeler Erik van Bruggen. Erik van Bruggen is organist van de Waalse kerk, maar beroert ook graag andere klavieren. Tijdens dit concert bespeelt Erik het zachtste en subtielste van alle toetsinstrumenten: het klavichord. Op het programma staat Leidse klaviermuziek uit de 18e eeuw. Verbaas je onder het genot van een kopje koffie over de zijdezachte pracht van dit instrument.

Aansluitend aan dit concert geeft Erik van Bruggen graag nog een toelichting op het historische Steevens orgel dat zich in de Waalse Kerk bevindt.

Met:
– Erik van Bruggen

Entree: € 15,=/€ 10,= (voor jongeren t/m 26 jaar)

Meer informatie
Bestel hier uw kaarten Bestel hier uw passe-partout

Golvend koper / Muzikale stadsverhalen

Datum: zaterdag 11 juni 2022
Tijd: 11:30 uur
Locatie: Centrum van Leiden - diverse locaties
Muziektheater

Een heuse Schuyt Festivalboot vaart door de grachten van Leiden met daarop een op authentieke instrumenten spelend koperensemble. Het ensemble zal een ode brengen aan de bewoners en bezoekers van Leiden met populaire muziek uit de 18e eeuw. De festivalboot legt op drie speciale plaatsen aan, over deze plaatsen vertellen meevarende acteurs muzikale verhalen.

Aanleglocaties:
Op de Aalmarkt nabij De Waag rond 11:30 uur
Op de Steenschuur nabij het Huis van de Passer rond 13:45 uur
Op het Rapenburg nabij het Academiegebouw rond 15:15 uur

Het gonzend brons is weer onder ons I

Datum: zaterdag 11 juni 2022
Tijd: 12:00 uur
Locatie: Rondom de toren van het stadhuis van Leiden
Concert

Bijna niets wordt als zo vertrouwd en oer-Hollands ervaren als de uitwaaierende klanken van een carillon over de stad. De geschiedenis van de beiaard gaat terug tot diep in de 15e eeuw. De beiaardkunst zelf bereikte vanaf de 17e eeuw zijn eerste hoogtepunt en is tot op de dag van vandaag niet weg te denken uit de historische Hollandse steden.

Met:
– stadsbeiaardier Levina Pors

Het Leidse muziekleven in de 18e eeuw

Datum: zaterdag 11 juni 2022
Tijd: 13:00 uur
Locatie: Huis van de Passer, Steenschuur 6, Leiden
Lezing

Voorafgaand aan het concert Muziek voor de stadhouder geeft dr Rebekah Ahrendt een lezing over het muziekleven in Leiden in de 18e eeuw. Een muziekleven dat veel rijker was dan lange tijd werd aangenomen. In economische zin was de 18e eeuw voor de stad Leiden bepaald geen tijd van voorspoed. Een instituut dat echter alles behalve tegenslag doormaakte, was de universiteit. Zeker in de eerste helft van de 18e eeuw gold de Universiteit Leiden als een internationaal befaamd instituut met Herman Boerhave als sleutelfiguur.

Door concurrentie van met name Duitse universiteiten stond de status van de universiteit Leiden in de tweede helft van de eeuw weliswaar onder druk, maar van een dramatische neergang was geen sprake; het universitaire leven in Leiden bleef bloeien. En met het universitaire leven bloeide ook het culturele leven in de stad. Bij een gedegen opvoeding behoorde immers niet alleen kennis van wetenschap, maar ook kennis en beoefening van kunst en cultuur.

NB. Deze lezing wordt in het Engels gegeven.

Met: dr. Rebekah Ahrendt

Entree: € 5,=

Meer informatie
Bestel hier uw passe-partout Bestel hier uw kaarten
Deze lezing wordt mogelijk gemaakt door Historische Vereniging Oud Leiden.

Muziek voor de stadhouder

Datum: zaterdag 11 juni 2022
Tijd: 14:15 uur
Locatie: Huis van de Passer, Steenschuur 6, Leiden
Concert

Een concert zoals dat in huiselijke kring aan het stadhouderlijke hof in de 18e eeuw zou kunnen hebben plaatsgevonden. In de paleizen in Den Haag klonk regelmatig muziek, vooral veel arrangementen van opera’s van onder meer Gretry en Paisiello bewerkt voor pianoforte en één of meerdere strijkers (soms ook een fluit). Verder had men een opvallende voorkeur voor de symfonieën van Haydn, ook weer bewerkt voor een klein gezelschap. En het waren vooral componisten die verbonden waren aan de Universiteit van Leiden, die hier de muziek verzorgden.

Met:
– Bart van Oort (fortepiano)
– Heleen Hulst (viool)

Entree: € 20,=/€ 12,50 (voor jongeren t/m 26 jaar)

Meer informatie
Bestel hier uw kaarten Bestel hier uw passe-partout

 

Het gonzend brons is weer onder ons II

Datum: zaterdag 11 juni 2022
Tijd: 15:30 uur
Locatie: Steenschuur en het Van der Werfpark
Concert

Leiden is gezegend met twee prachtige carillons: de beiaard van het stadhuis en de beiaard van de klokkentoren aan de Steenschuur. Het klokkenspel in de stadhuistoren heeft eerder op deze zaterdag al gegonsd en nu laat beiaardier Levina Pors ook het klokkenspel van de klokkentoren aan de Steenschuur (de voormalige Saaihal, tegenover het Van der Werfpark) in volle glorie klinken.

Met: stadsbeiaardier Levina Pors

Gottfried van Swieten, zoon van Leiden

Datum: zaterdag 11 juni 2022
Tijd: 20:15 uur
Locatie: Herengrachtkerk, Herengracht 68, Leiden
Concert

Een concert rond  ‘de zoon van Leiden’, Gottfried van Swieten. Hij werd in 1733 in Leiden geboren maar verhuisde met zijn vader mee naar Wenen toen deze in 1745 hofarts werd van de keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. Gottfried was niet alleen een geliefd diplomaat, maar ook een eminent muziekkenner en liefhebber, die met ongeveer alle belangrijke componisten uit de tweede helft van de 18e eeuw een persoonlijke band onderhield. Hij liet Beethoven kennis maken met de fuga’s van Bach, werkte samen met Haydn, liet Mozart de oratoria van Händel bewerken en heropvoeren en was een opdrachtgever van Carl Philipp Emanuel Bach. Kortom: Gottfried van Swieten was een groot inspirator en daarmee een spilfiguur in muziekwereld van zijn tijd.

Met:
– Van Swieten Society o.l.v. Bart van Oort
– Blokfluitensemble Praetorius o.l.v. Norbert Kunst

Entree: € 25,=/€ 15,= (voor jongeren t/m 26 jaar)

Meer informatie
Bestel hier uw kaarten Bestel hier uw passe-partout

In première: kinderconcert en presentatieconcert workshops Oude Muziek uit Leiden

Datum: zondag 12 juni 2022
Tijd: 13:00 uur
Locatie: Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden
Concert

Leidse scholieren tussen de 8 en 16 jaar al (mee)spelend in contact brengen met Oude Muziek uit eigen stad: dat is het doel van het project en concert ‘In première’. Het biedt de jonge musici de mogelijkheid om samen te spelen met ervaren musici, samen te ontdekken en grenzen te verleggen. Voor deelnemers is het meestal de eerste stap op een podium en de eerste keer dat er gespeeld wordt voor publiek: een spannende en onvergetelijke ervaring voor hen, ouders en het overige publiek.

Na de pauze vindt het presentatieconcert van de workshops Oude Muziek uit Leiden plaats. Tijdens het festival kunnen gevorderde amateurs workshops volgen over muziek die in 18e eeuw in Leiden heeft geklonken. De workshops vinden plaats op zaterdag 11 juni en zondagochtend 12 juni en bieden per workshop plaats aan ca. 15 musici/zangers. Kijk hier voor meer informatie over de workshops.

Met:
– onder andere kinder- en jeugdensembles uit de regio Leiden o.l.v. Bram Soentjes, Susanne Gersch en Margreet van Schie
– blokfluitensemble Praetorius o.l.v. Norbert Kunst
– deelnemers aan de workshops Oude Muziek uit Leiden

Entree: € 5,=

VOLGEBOEKT

Albertus Groneman, een veelzijdig componist en musicus

Datum: zondag 12 juni 2022
Tijd: 14:30 uur
Locatie: Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden
Lezing

De van oorsprong Duitse componist en musicus Albertus Groneman schreef zich in 1732 in als student aan de Universiteit van Leiden, alwaar hij al snel naam maakte als vioolvirtuoos. Tien jaar later vinden we hem terug als organist en beiaardier van de Grote kerk in Den Haan functie die hij tot aan zijn dood in 1778 zou vervullen. Als componist heeft Groneman zijn naam gevestigd met sonates voor viool, voor fluit of voor twee fluiten en basso continuo. Sonates die zowel in Amsterdam, Londen als Parijs in druk verschenen. Fluitist en onderzoeker Jed Wentz laat zijn licht over dit repertoire schijnen.

Let op: deze lezing wordt in het Engels gegeven!

Met: dr. Jed Wentz

Entree: € 5,=

Bestel hier uw kaarten Bestel hier uw passe-partout

De Schermzaal: een prikkelend barokconcert

Datum: zondag 12 juni 2022
Tijd: 16:00 uur
Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden
Concert

De Schermzaal aan de Papengracht was een van de gelegenheden in Leiden waar in de 18e eeuw openbare concerten plaats vonden. Ensemble La Barca Leyden geeft een concert zoals dat ook medio 18e eeuw in de Schermzaal uitgevoerd zou kunnen zijn, met een breed palet aan muziek van componisten die actief geweest zijn aan de universiteit. Zo staat onder meer muziek van Pieter Hellendaal op het programma die zijn laatste concert juist in de Schermzaal gaf, voordat hij vertrok naar Engeland.

Met:
– Ensemble La Barca Leyden o.l.v. Raymond Honing

Entree: € 25,=/€ 15,= (voor jongeren t/m 26 jaar)

Meer informatie
Bestel hier uw kaarten Bestel hier uw passe-partout