Nog lang niet uitgeplukt! De luit en de gitaar in Leiden

Leiden is van oudsher dé luitstad van de Noordelijke Nederlanden. In de 16e en 17e eeuw – de hoogtijdagen van het instrument – werd er heel wat afgeplukt en getokkeld in de sleutelstad.

Op het programma staat luitmuziek en originele 18e-eeuwse bewerkingen voor luit en werken voor gitaar en liederen met begeleiding van de English Guittar uit de populaire bundels van David Leonard van Dijk. Deze David Leonard van Dijk kwam uit Gent en schreef zich in 1765 in als student rechten aan de Universiteit van Leiden, maar was misschien wel drukker met musiceren dan met studeren. Tien jaar later vestigde hij zich in Amsterdam als gitaarleraar, dirigent en uitgever, en publiceerde vier fraaie boekjes met muziek voor gitaar en zang. De gitaar die hij bespeelde was de modieuze ‘English guittar’, met metalen snaren.

In de bundels met gitaarmuziek van Van Dijk zijn sporen van zijn tijd in Leiden terug te vinden: hij geeft bijvoorbeeld een gitaar-arrangement van de ‘Leiden Studenten Marsch’ van Colizzi, een gelegenheidswerk geschreven voor het jubileum van de Leidse Universiteit in 1775. Daarnaast bevatten de bundels verrassend goede solo’s, liederen en duetten.

Gitariste Jelma van Amersfoort, gespecialiseerd in historische gitaarmuziek, zal samen met sopraan Valeria Mignaco een gevarieerd programma uitvoeren van gitaarmuziek en liederen uit Van Dijks bundels, aangevuld met andere gitaarmuziek die in de tijd is uitgevoerd in Nederland, zoals die van Giacomo Merchi. Ze zal hiervoor een originele ‘English guittar’ meenemen, en een vijfkorige barokgitaar.

Programma:

  • Joachim Bernhard Hagen: bewerking van “Aria di menuetto” uit Locatelli’s op. 8
  • Anton Wilhelm Solnitz:Sonate voor viool, obligaat luit en cello
  • Willem de Fesch: Sonate voor 2 violen op. 1 in orginele bewerking voor 2 luiten.
  • Werk voor barokgitaar en een selectie uit liederen met English Gittarbegeleiding van David Leonard van Dijk

Met:
Earl Christy & Ciska Mertens (luit)
Valeria Mignaco (sopraan)
Jelma van Amersfoort (barokgitaar & English Guittar)

Bestel hier uw kaarten Bestel hier uw passe-partout
Terug naar het programma-overzicht