pagina sluiten      
 

Expositie ‘O Leyda gratiosa’

Erfgoed Leiden en Omstreken (www.erfgoedleiden.nl) draagt aan de festiviteiten een steentje bij door een mini-expositie te wijden aan vader Floris Schuyt (1529/1530-1601) en zoon Cornelis Schuyt (1557-1616), die beiden organist waren in de Leidse hoofdkerken: Pieterskerk en Hooglandse kerk. Beiden waren door het stadsbestuur benoemd tot Stadsdienaren!

Cornelis Floriszoon Schuyt werd onder andere beroemd door zijn composities O Leyda gratiosa, Bewaert Heer Hollandt en Salight Leijden en de Hollandsche Madrigalen.

Op de expositie zijn prenten, affiches, boeken en archivalia uit de collectie van Erfgoed Leiden en Omstreken te zien. Deze zijn gewijd aan een aantal Leidse kerken en hun orgels, aan woonhuizen van Floris en Cornelis Schuyt en aan diverse koren en ensembles die in de loop der jaren composities hebben uitgevoerd van Schuyt,  zoals Blokfluitensemble Praetorius Leiden, en van tijdgenoten zoals Sweelinck en luitspeler Joachim van den Hove. Ook wordt aandacht besteed aan de Leidse Maatschappij voor Toonkunst en de Stichting Muziekschool Leiden.

Bij het afscheid van een van de directeuren van de Leidse Maatschappij voor Toonkunst, de heer A.J. Wetrens, werd hem een prachtig geïllustreerd losbladig Album aangeboden, waaruit enige bladen worden getoond.

 

expo

O Leyda gratiosa - ter gelegenheid van de 400e sterfdag van Cornelis Floriszoon Schuyt is gratis te zien van donderdag 9 juni tot en met woensdag 31 augustus bij Erfgoed Leiden en Omstreken op de Boisotkade 2A van maandag tot en met vrijdag van 9.30-17.00 uur.