pagina sluiten      
   

Luytslagers te Leyden

Luitconcert door Ciska Mertens

Het programma dat Ciska Mertens speelt zal volledig bestaan uit muziek van Leidse luitspelers die in de tijd van Schuyt werkzaam waren.

Eén van de meest vooraanstaande luitspelers was de oorspronkelijk uit Antwerpen afkomstige Joachim van den Hove, die een groot deel van zijn leven in Leiden woonde en werkte. Er zijn verschillende gelegenheden bekend waarbij hij samenwerkte met Schuyt. Van den Hove heeft zelfs één van de werken van Schuyt, Candide perle, voor luit gezet. Hij genoot een grote reputatie. Hij publiceerde drie luitboeken en telde onder zijn leerlingen prins Frederik Hendrik. Een aantal van zijn werken is opgedragen aan vooraanstaande Leidse burgers.

Naast de stukken van Van den Hove is er muziek overgeleverd van  David Janszoon Padbrué, lid van een Haarlemse familie van musici en van Maerten Persijn, bekend als speelman, luytslager en daarnaast tussen 1596 en 1604 huurbaas voor 26 veelal buitenlandse studenten. Van Harmanus Pijs, of Piso, die vanaf 1624 organist was van de Hooglandse kerk, is maar één stukje overgeleverd voor luit.

In het programma dat Ciska Mertens speelt zal naast muziek van deze luitspelers muziek te horen zijn uit het Luitboek van Thysius, het dikste luitmanuscript dat bekend is. Het is samengesteld door Adriaen Smout, rond 1600 student te Leiden en later als predikant zo intolerant dat hem verboden werd in Amsterdam te preken. In zijn studietijd noteerde hij niet alleen de populaire muziek die in de straten van Leiden te horen waren, maar ook vele psalmzettingen. Het manuscript ligt in de Thysiusbibliotheek op het Rapenburg en is in 2009 door de Nederlandse Luitvereniging in samenwerking met de KVNM in facsimile gepubliceerd.