Welkom Cornelis Schuyt Vrijdag 8 juni Zaterdag 9 juni Zondag 10 juni Terugblik Wie is wie Contact
 

Carillon Stadhuis Leiden

Workshops 'Rondom Schuyt'
10.00 - 13.00 uur, sessie I
Leids Volkshuis, Apothekersdijk 33a

Voordat Cornelis Schuyt naast zijn vader als organist van de Pieterskerk werd aangesteld, maakten zij op kosten van de stad een reis naar Italië. Ervaar in deze workshops zelf met welke muziek "de Schuyten" op die reis in aanraking kwamen. Voor zangers en bespelers van historische muziekinstrumenten als luit, viola da gamba, blokfluit, barokviool en klavecimbel, maar ook bespelers van moderne instrumenten zijn welkom. De workshops worden in samenwerking met BplusC gegeven door Eveline Juten, Ciska Mertens en Susanne Gersch.

Leiden, stad van muziek in de zestiende eeuw
Van Leidse koorboeken tot Cornelis Schuyt: een lezing over zestiende-eeuwse mijlpalen in de Leidse muziekgeschiedenis door musicoloog dr. Eric Jas
11.00 - 12.00 uur
Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1

Deze lezing, een samenwerking met de Historische Vereniging Oud Leiden, is tevens een voorbeschouwing op het concert "Schuyt en de Leidse koorboeken" (19.00 uur Pieterskerk).

 

Het gonzend brons is weer onder ons
Concert door Levina Pors op het carillon van de stadhuistoren. Het huidige carillon is weliswaar modern, maar de geschiedenis van de beiaard in de stadhuistoren van Leiden gaat terug tot diep in de vijftiende eeuw. Gonzend brons vanuit de stadhuistoren mag dus niet ontbreken in een festival over 250 jaar Leids muziekleven.
13.00 - 13.30 uur
Aanbevolen luisterplaatsen: op en rondom het Stadhuisplein.

Stadswandeling
13.30 - 15.00 uur
Start bij het Leids Volkshuis
Stadswandeling langs historische locaties met muzikale inslag in de Leidse binnenstad onder leiding van Leiden-kenner Jack Scholten

Schuyt-Parade
14.00 - 16.00 uur
Het historische muziekgezelschap de Stadspijpers van 's-Hertogenbosch gaat in parade over de grachten.

Lezing en concert "Tingezinnen"
15.30 - 16.30 uur
Waalse Kerk, Breestraat 62
Lezing door Jan Jaap Steensma en orgelconcert door Wim Diepenhorst, in samenwerking met de Stichting Orgelstad Leiden.

Twee families van organisten domineerden in de zestiende en vroege zeventiende aan de klavieren van Leiden orgelstad. Drie generaties Caga werden opgevolgd door twee generaties Schuyt. Van hun eigen orgelwerken resteert niets, maar toch kan er een fascinerend beeld van hen en hun praktijk geschetst worden aan de hand van muziek die zij gekend en gespeeld zullen hebben.

 

Schuyt en de Leidse koorboeken
Concert en onthulling Schuyt-plaquette
19.00 uur
Pieterskerk, Pieterskerkhof 1a
Blokfluitensemble Praetorius onder leiding van Norbert Kunst & projectkoor onder leiding van Geerten van de Wetering.

Pieterskerk

In de pauze vindt de onthulling van een door de kunstenaars Sam Gobin en Nina Kleingeld vervaardigde gedenk-plaquette voor Cornelis Schuyt plaats. Deze zal op de toegangsdeur tot het historische Van Hagerbeer-orgel worden geplaatst. Een samenwerking met de Stichting Pieterskerk Leiden.

De Leidse koorboeken geven een uniek inkijkje in de muziekpraktijk in de Pieterskerk in de zestiende eeuw. Muzikaal gezien was men zeer internationaal georiënteerd, maar ook de lokaal actieve componisten zijn erin vertegenwoordigd. Cornelis Schuyt heeft de muziek uit de koorboeken zonder enige twijfel gekend en gebruikt, en zijn muzikale ontwikkeling zal er mede door gevormd zijn. In dit programma wordt muziek van deze lokaal actieve meesters in het perspectief van de internationale inhoud van de koorboeken geplaatst.