Welkom Cornelis Schuyt Vrijdag 8 juni Zaterdag 9 juni Zondag 10 juni Terugblik Wie is wie Contact
 

Workshops 'Rondom Schuyt' vervolg
10.00-12.30 uur, sessie II
Leids Volkshuis, Apothekersdijk 33a

Sleutels

In de Geest van Schuyt?
Een verboden kerkdienst

11.45 uur
Hooglandse Kerk, Nieuwstraat 20

Juist in Leiden, de stad der Wijsheid, werd een flink deel van de zeventiende eeuw de vrijheid van geloof ernstig beknot. Niemand minder dan Joost van den Vondel schreef hier een hekeldicht over. Om de vrijheid van geloof en denken te vieren en de noodzaak van de strijd tegen onderdrukking te onderstrepen vindt in het Schuyt Festival deze "verboden kerkdienst" plaats met een overdenking en muziek die zeker in de beschreven periode niet in de kerk mocht klinken.

Voorganger Wim de Ru, overdenking Lex Bohlmeijer. Met medewerking van de Schola Cantorum van de Leidse Studenten Ekklesia en Blokfluitensemble Praetorius.

 

Hooglandse Kerk

  Presentatie workshops
13.30 - 14.15 uur
Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1
Deelnemers aan de workshops presenteren de muziek die zij in de twee sessies hebben ingestudeerd.

Een levenslange vriendschap
Slotconcert Schuyt Festival 2018
16.00 - 17.00 uur
Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1
Elisabeth Hetherington (sopraan), Ciska Mertens (luit) en het Castello Consort: Elise van der Wel (viool), Matthea de Muynck (viool), Anne-Linde Visser (cello), Henriëtte Wirth (orgel en klavecimbel) en David Mackor (aartsluit en barokgitaar).

Het verhaal over een opmerkelijke vriendschap tussen de excentrieke rechtenstudent en componist John Clerk en de eminente wetenschapper Herman Boerhaave. Naast wetenschapper was Boerhaave ook amateurmusicus en dichter. Het onderlinge contact leidde onder meer tot drie cantates van Clerk op teksten van Boerhaave die op dit concert klinken. Daarnaast komt muziek van de leermeesters van Clerks (Corelli) en Boerhaave (Kremberg) aan bod en klinkt luitmuziek die Boerhaave zelf gekend en gespeeld heeft.